11 Mart 2014 Salı

Lahana İle İmtihanım

Her şey bundan üç hafta önce ne pişireceğimiz bilmememle başladı..
Marketteydim, sebze reyonunun önünde bir sağa bir sola bakmaktaydım.
Mevsimlerden kıştı aslında, hava sıcaktı ama aylardan şubattı..
Patlıcan, kabak, domates, biber alamazdım.

Karşımda kereviz, karnıbahar, pırasa, ıspanak vardı.. 
Acaba ne pişirmeliydim hmh?


Derken gözüme lahana ilişti. Lahanayla ne yapılırdı ki? Lahana sarma, kapuska, lahana kavurma, lahana çorbası aklıma ilk gelenler. Ha bir de turşu, ayy bayılırım..
Neyse lahanayı aldım eve gittim, kapuska yapayım dedim, yine en kolayı o, etleri soğanı kavur, lahanaları doğra, bol salça, acı, pişmeye yakın da bir tutam bulgur attın mı al sana şahane kış yemeği..
Ama ben düşünemedim.
Ben bir lahananın yüz elli gün dayanacağını, yapılan kapuskanın 3 günde biteceğini, kalan lahananın dolabı işgal edeceğini nerden bilebilirdim..
Annem bundan hiiiiççç bahsetmemişti, sahi bizim evde bu işler nasıl yapılıyordu yahu??

Neyse ben bir güzel kapuska pişirdim Arcan'la yedik, güzeldi, ama uzadı tabi, bitmek bilmedi. Kalan lahanayı sakladım buzdolabına, iyice sardım tabi..
Derken tam 3 hafta sonra poşeti gördüm bu ne yahu dedim. Sonraa aaa evet lahana buuuu diye çığlık attım.
Dolabımda sanki o üç hafta beni takip etmişti.
Allah'ım :))
Neyse korkuyla poşeti açtım, bozulmuş, kokuşmuş, küflenmiş bir sebze bekliyordum.
o da ne?
Lahana taş gibi.. Maşallah tık yok, inanamadımmm !!!!


Ya ben bunu ne yapacağım dedim kendime..
Off atsan atılmaz, satsan satılmaz..
Lahanayla ne yapılır sorusunu tekrar sorup, yemek dağarcığımın hiiiç gelişmediğini farkederek, yine n'aptım?
KAPUSKA :)
Ayda iki kez kapuska pişiren bir insan olmaktan gurur mu duysam, oturup ağlasam mı bilemedim..
Dün son tabağımızı yedik.
Arcan baydı.
Baydık...


Ve  dolapta hala lahana var..
İki kişilik bir aile olduğumuza mı yansam, beceri yoksunluğuma mı?
Lahanayla n'apılır ki kuzum?
Yüz maskesi falan?
Olur mu ki?
:)


13 yorum:

  1. yase çok tatlısın ya. herkes bana bakıyo gülmekten kendimi alamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Lahana tarifi var mı ki sende? Yazsana kalanıyla yapayım :))

      Sil
  2. Yasminim, öyle bir anlatmışsın ki sabah sabah kapuska yapasım ve yiyesim geldi.
    Sen iyisi mi o lahanayı bana ver, ikimiz de mutlu son yapalım....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy süpersin, vereyim vallahi.. Pazartesi getiriyorum ;)

      Sil
  3. önce ben yorum yapmıştım ama gitmemiş kiiii
    ben de geçen hafta lahananın biriylen mücadele vermiştim
    nooluo böle lahana haftası mıymış geçen hafta???
    şöle bi paylaştırma yaptıydım nacizane: yarısını pişirdik. pişenin yarısını saideye, pişmeyeni (yani lahananın diğer yarısını) eminanıma ve pişip de ben de kalan son bi kabı da mahallenin kedilerine şeklinde...
    havuz piroblemleri bile daha kolaydı sanki yaa :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oof Aslı kediler lahana yiyor mu yoksa sen onları gazdan topluca öldürme girişiminde mi bulundun? Vah yavrucaklar :(

      Sil
  4. Özür dileyerek, işlerin yoğunluğunun seçime bir hafta kala ancak hafiflemesiyle bloğunu ancak okumaya başlayabildiğimi ifade edeyim.Ellerine sağlık da naçizane fikrim yaa bence yazı karakteri yoruyor.Yani belki belli bir yaşın üstünü.Yani ben öyle hissettim.Bir de ne kadar sıkılmış olsan da lahanadan ayyyy canım kapuska çekti ayol!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım mersi beaucoup! Gel ben sana yaparım kedi canını...

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  5. Yase'cim biraz geç oldu ama yazamadan edemedim: Elbetteki kalanıyla da salata yapılır. Havuçlu sirkeli falan. Çok da güzel olur. Hele de senin gibi mazisinde salataları yıkayıp dolaba koyan ve bir hafta boyunca işe getirip yiyen bir insan için süper olur:))

    YanıtlaSil
  6. lahana da peksemet gibi savaş yemeğiymiş.. evlere alır depolanırmış. hatta hala çinde yaşlılar tüm balkonlarını kışın lahanyla istiflerlermiş. yani dediğin gibi, 150 gün beklet, bişeycik olmaz :) ben de o gün sizlerden öğrendiğimden beridir sürekli yapıyorum kapuska. bir de burada acayip yaygın kullanılıyor lahana.. böyle biraz yağda çevirip yumuşatıp etlerin yanına koyuyorlar mesela, tabi lezzetlendirerek.. bi de çorbasını yapıyorlar. pie'ları da var.. tarif çok internette bak istersen. ama en güzeli kapuska sanki, he, ne dersin?

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...