24 Aralık 2013 Salı

Perihan Savaş'ı Sahnede İzlemek-Yüzleşme Şehir Tiyatroları

Geçtiğimiz akşam Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde +Perihan Savaş, +Zeki Yıldırım ve +Samet Hafızoğlu 'nun oynamış olduğu, Yüzleşme adlı oyunu izledik.

Mekan deniz kenarında bir istasyon..
Haydarpaşa hayal ettim tabii ki hemen..

Ölen arkadaşının cenazesine giden Züleyha ile çok farklı kültürdeki büyük şehirde aradığını bulamamış, kente göç eden ve garda yatan Yadigar'ın karşılaşmaları, tren gelene kadar beklenilen o küçücük zaman zarfındaki konuşmaları oyun.. Ki Şehir Tiyatroları'nda şöyle tanımlanıyor. "Deniz kıyısındaki istasyonda yolları kesişen yalnız insanlar... Bir yanda geçmişe dönük kırgınlıkları ve pişmanlıkları ile yaşamını irdeleyen Züleyha, diğer yanda tek derdi para olan, yaşamı basit sorularıyla anlamlandırmaya çalışan ve umudunu yitirmeyen Yadigâr... İki farklı kültürün insanları olmalarına rağmen, Yadigâr ile Züleyha arasında giderek bir iletişim kurulur ve bir süre sonra her ikisi de yaşadıkları içsel yolculuklarındaki büyük yüzleşmenin farkına varırlar."

Oyun ihtilal sonrası yazılmış bu hemen belli oluyor. Tekstin ara söylemlerinde hapishane hayatını ve bir takım pişmanlıkları hemen hissedebiliyorsunuz. iki karakterde aslında yaşamlarından kesitler sunarak birbirlerine kendi doğrularını ifade ederken yaşanıyor asıl yüzleşme. Duyarlı olmak, insanları anlamak, yargılamadan bakmaya çalışmak benim en dikkat ettiğim noktalar oldu.

İki karakterden biri cahillikle diğeri daha eğitimle sınanıyor.
Birlikteliklerinden oldukça güçlü bir akış çıkıyor.
Kendi içsel yolculuklarını dışarıya çıkarınca birbirlerinin aynasında duygularını fark ediyorlar. Belki de bu noktada yüzleşiyorlar.

Yadigar'ı beğendim. Oldukça güzel oynanmış bir karakter. Oyunda en eğlenceli replikler ona ait. Komik ve duygusal bir karakter.
Züleyha ise durgun, gizli örtüleri var, sanırım onları açmak seyirciye kalmış. Züleyha ile ilgili olumlu-olumsuz duygulara bürünebiliyor insan.
Biraz sizle, içinizle ve onu koyduğunuz yer ile alakalı..

Açıkçası mutlaka gidilmesi gerek diyebileceğim bir oyun değil. Ama gidilmesi güzel olur. Yani bir oyun seyretmek isterseniz, akıcı ve insanda hoş bir tat bırakmakta.  Tek perde ve 1 saatlik oyun, özellikle Perihan Savaş'ı izlemek için değer.

İstanbul Şehir Tiyatroları'nın Ocak ayı oyun düzeninde bulamadım ama takip için http://www.ibb.gov.tr/sites/sehirtiyatrolari/tr-TR/Sayfalar/Anasayfa.aspx

O, bu, şu değilde, Perihan Savaş ne güzel kadınmış, maşallah diyeyim bari :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...