13 Kasım 2014 Perşembe

Nedir bu Karaköy dedikleri cancağazım??



Bugün Karaköy günüdür. karaköy mekan karaköy kahvaltı karaköy yemek karaköy mekan karaköy kahvaltı karaköy mekan karaköy gece karaköy kahvaltı karaköy mekan karaköy yemek
Uzun zamandan bu yana yazmak istediğim şehr-i İstanbul'un hikayaleri seriimize başlayalım.

Denk geldi aslında. Kafamda başka bir yerden başlamak vardı ya. Karaköy Kahvaltı
Haydi bakalım, nasip kısmet husumet Karaköy'e olsun.. Karaköy yemek

Karaköy, son bir kaç yıldır bir dönüşüm süreci içerisinde. Bölgenin kimliği giderek değişiyor.  Her gün yeni bir restaurant, butik, tasarım atölyeleri açılmakta. İşin sosyal boyutuna burada girmek istemiyorum, çünkü yıllardır tartışılan kimin için mekan, kimin için kent, gelir düzeyine göre kentin ayrışması, soylulaştırma gibi konular bloğumun hafif meşrepliğini bozuyor. Onlar benim mesleki dünyama kalsın, orası ağır bölge. Geçiyoruz.

Geçerken tabi ki kısaca değinmek istediğim bir kaç nokta var. Bunu da artık herkesin bilmesi gerek, kente o gözle bakmamız gerekli. Karaköy, ani bir dönüşümde değil aslında. Tarihten bu yana kentin kalbinde. Tarihi Yarımada'nın yanı başında, Beyoğlu-Pera'nın komşusu, Galata ile iç içe...1950'li yıllara kadar finansın ve deniz ulaşımın kalbi olarak İstanbul'da yer alan Karaköy 6-7 Eylül olayları ve o dönem boyunca İstanbul'da süregelen imar operasyonları ile birlikte ciddi bir kırılma noktası yaşadı.  


Karaköy 1950'ler imar operasyonları

Karaköy bu imar operasyonları sonucunda, onlarca tarihi eserini, anıt eserini kaybetmiş, tam kalbine açılan geniş caddelerin mekanı olmuştur. Aynı zamanda 6-7 Eylül olaylarıyla gayrimüslimlerin şehirden tabir-i caizse kovulması, Karaköy'ün sosyal profilini de değiştirmiştir. Böylelikle boşalan dükkanlar, pasajlar, kaybolan tarihi eserler ve finans sektörünün Levent-Maslak aksına kayması Karaköy'ü derindeennn bir sessizliiğe götürmüştür. ve Karaköy 1980-1990 hatta 2000'li yıllarını bu sessizlikle, farklı sektörlerin burada yer edinmesiyle geçirmiştir.

Kent tekrar, Galataport liman projesiyle ve tarihi merkez olma özelliğiyle son yıllarda tekrar tartışılır, konuşulur ve yeni açılan mekanların etkisiyle de hareketlenir olmuştur. 

İşte konumuz. 

Son haftayı resmen tüm organizasyonlarıyla Karaköy'de geçirdim.
Size buradaki mekanlardan bahsedeceğim sanırım hepsine hakimim :)

Karaköy Bej
Bej, Karaköy'de ilk keşfettiğim ve hala en çok sevdiğim mekan. Yaklaşık 3 sene öncesine dayanıyor keşfim. Yemekleri başarılı, ortamı güzel. Akşam yemekleri için rezervasyon gerekiyor.
Alles Coffee Bar

Baltazar Karaköy
 
Alles Coffee ve Baltazar dost sohbetleri için oldukça uygun mekanlar. Kahveleri, yemekleri ve sıcak ortamlarını çok sevdim.



Dem Karaköy
Dem gerçekten atmosferi ile en sevdiğim mekanlardan!

Bando Karaköy

Forneria Karaköy
Forneria Arda Türkmen'in Leblon'un kapanmasıyla açtığı restaurant.. Yemekler oldukça güzel, fiyatlar ise Karaköy'ün en pahalısı.

Muhit Karaköy

Mum's Karaköy


Nar Dükkan Karaköy
Nar yine en sevdiklerimden, özellikle yemeklerini tavsiye ediyorum. Porsiyonları doyurucu ve çok lezzetli. Çalan müzikleri harika! Servisteki güleryüze de biraz dikkat ederlerse bu iş tamam :)


Naif Karaköy
Naif, henüz uğrayamadığım ama bu resmi görünce bayıldığım mekan. En yakın zamanda gideceğim..


Ops Karaköy

Ops, yine sevdiklerimden oldu. Yüksek tavanlı mimarisiyle ferah, yemekleriyle lezzetli, servisiyle oldukça güler yüzlü ve sıcak bir mekan.. Kahvaltı tavsiye..


Unter, Karaköy
Unter 2 sene evvel iş arkadaşlarımla doğumgünü kutlaması yaptığım güzel mekan! Yemekleri vasat, ortamı şahane!


Karabatak, Karaköy

Ve işte son mekan, en sevdiklerimden Karabatak! Parizyen, kahve, sohbet, kitap tüm içtenliğiyle Karaköy'de! Yemek alternatifi çok diyemeyeceğim. Dediğim gibi ders çalışmalık, sohbet etmelik, kahve içmelik bir cafe Karabatak. Sokağın en orta yerinde, tüm dokuya hakim mimarisiyle, estetiğiyle çok zarif.
 karaköy mekan karaköy kahvaltı karaköy yemek karaköy mekan karaköy kahvaltı karaköy mekan karaköy gece karaköy kahvaltı karaköy mekan karaköy yemek

Bunlar dışında kalan Gakkı, Wom, Maya, Komodor, Junk gibi diğer mekanlar da bir dahakine diyelim..
 karaköy mekan karaköy kahvaltı karaköy yemek karaköy mekan karaköy kahvaltı karaköy mekan karaköy gece karaköy kahvaltı karaköy mekan karaköy yemek

İşte böyleeeee. Bu mekanlara gittiyseniz yorumlarınızı beklerim tabii ki..
Sevgiler saygılardan bir demet efemmm!


 karaköy mekan karaköy kahvaltı karaköy yemek karaköy mekan karaköy kahvaltı karaköy mekan karaköy gece karaköy kahvaltı karaköy mekan karaköy yemek
 karaköy mekan karaköy kahvaltı karaköy yemek karaköy mekan karaköy kahvaltı karaköy mekan karaköy gece karaköy kahvaltı karaköy mekan karaköy yemek
Not. Mekan resimlerinin çoğu bu adresten alınmıştr.

19 yorum:

  1. Bütün mekanları sıralamışsınız:) Güzel orijinal görünüyor birçoğu. Gezinirken bir çoğunu görmüştüm ama içlerine girmemiştim. Karaköy e gittiğimizde muhakkak uğramadan geçmediğimiz yer Güllüoğlu:) O güzelim baklavalarından illa ki yeriz.
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güllüoğlu'nu yıllar önce değiştirdim ben. Hemen arkasında Köşkeroğlu var.
      İnanın Güllü'yü katlar!

      Sil
  2. Naif' i kahvaltısıyla keşfettim, başarılıydı. Ortamı ise şahaneeee o gördüklerinden çok daha fazlasını vaad ediyor ;) en kısa zamanda dene derim Yasemincim

    YanıtlaSil
  3. vay ki vay..
    karaköy deyince biraz da hüzünlenirim. zıpır zamanlarım gelir aklıma. sığınmak için aşındırdığım yollar gelir.
    ha bir de kerhane sokağı vardı ya, ne güzeldi gizliden gizliden kesiyorduk :)
    Karabatak dışında hiçbirini bilmiyoruum :\

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahaha Tolga yaa, kerhane hikayelerini sokma benim cici bloğuma :))
      Karabatak'ı bil yeter zaten.. ;)

      Sil
  4. Dem Cafe ye gittim sadece.Güzel bir mekan ama kış mekanı gibi gelmişti bana :)
    Bu arada bi de Louise Bistro varmış meşhur.Ona gitmek nasip olmadı.Karabatak' a ise senin tavsiyene uyarak en kısa zamanda gidicem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gamzee Gamzeee o çay olayını n'apacağız? :))

      Sil
    2. Ihlamur, zencefil çayı, yasemin çayı filan onlarla eşlik edebilirim.Oldu da bitti işte :))

      Sil
  5. Bunları not alayım, oralara gittiğimde ne yiyeceğimi bilmiyorum hiç :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Handan şahane yerler. Gidince haber ver ;)

      Sil
  6. Uzun zamandır gidemedim oralara.. ümraniye de oturup çalışınca karşısı bazen hayal oluyor hele de küçük çocuk varsa.. özledim yazınızı görünce oraları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın çok zor.
      İşte fırsatlar kaçamaklar yaratıp program gerek arada bir ;)

      Sil
  7. ay ay ay bayılırııım. öncelikle istanbul modern ve msgs tabii. bi de fotosunu koyduğun restoran publar. pekiiii şeyi biliyo musuun. balık ekmekçiyi. taburelere oturuluyo ve geceleri öle uzun kuyruk oluyo kiii. hemen kıyıya yakın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eveeeet bilmez miyim?:)) Çok yemişliğim var...:)

      Sil
  8. Arkadaaşıııım!! hani bu yazı hiç nerede akşam yemeği yenir, ortam nasıldır menü nasıldır, hani bilgi, hani tavsiye , haniii ? nereye gidelim biz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ame bebiğim ben mekanları saydım, sende gideceksin şurda şunu yedim diye metni zenginleştireceksin, haydi :)

      Sil
    2. hah işte onu diyorum. nerde ne yiyeyim? :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...